PREDDOGODKI

četrtek, 19. septembra, ob 18. uri

odprtje razstave GIB IN GLASBA – telesna vadba ob glasbeni spremljavi od časov telovadnega društva Sokol do današnjih dni (v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine) (Gledališče Miela)

petek, 20. septembra, ob 9. uri

PROGRAM ZA ŠOLE – učenci slovenskih osnovnih in srednjih šol bodo prikazali telovadne vaje ob glasbeni spremljavi (v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine) (Borzni trg)

Zapojmo v Lonjerju

SKD Lonjer Katinara je priredil v soboto, 13. julija 2019, ob 20. uri v Športno-kulturnem centru v Lonjerju mednarodno zborovsko srečanje Zapojmo v Lonjerju. Večer so oblikovali Pevski zbor Tončka Čok iz Lonjerja (dir. Manuel Purger), Coro Valle Fiorita iz Cerede-VI (dir. Nicola Soldà) in Ženska vokalna skupina Lipa iz Litije-SLO (dir. Erik Šmid).

Koncert pod gradom

Zborovska glasba povezuje pevce, institucije in tudi ideale. Zato je ob letošnji 50-letnici čezmejne revije Primorska poje in v pričakovanju nove izvedbe festivala Slovencev v Italiji Slofest nastala zamisel za praznični poletni koncert, s katerim so sodelujoče ustanove, še enkrat počastile simbolično vrednost priljubljene, masovne revije. V petek, 28. junija ob 21.00 je bila sugestivna terasa mladinskega središča Toti v neposredni bližini stolnice in gradu sv. Justa prizorišče zborovskega srečanja slovenskih in italijanskih pevskih skupin. Revijo je priredila Zveza slovenskih kulturnih društev v sodelovanju s tržaško Zvezo cerkvenih pevskih zborov, k sodelovanju pa so bile povabljene ustanove, ki skupaj z organizatorjema skrbijo za izvedbo Primorske poje. V znamenju tesnih sodelovanj z deželnimi zbori bo zapel tudi gostujoči zbor zveze Usci FJK.
Nastopilo je pet zborov, z raznolikimi programi, ki zaradi vzdušja večera na prostem upoštevajo predvsem ljudsko glasbo in priredbe pop hitov. Na terasi s pogledom na tržaški zaliv je kot prva nastopila Dekliška vokalna skupina Primorsko (Mačkolje), ki je pod vodstvom Aleksandre Pertot pozdravila prisotne s primorsko in zamejsko obarvanim programom. Zborovodja Mirko Ferlan pa je združil Fantovsko skupino Devin Nabrežina in dekliški zbor Igo Gruden s trodelnim nastopom najprej fantovskih, nato dekliških in še združenih mladih glasov. Kot predstavnik Zveze pevskih zborov Primorske je zapel Komorni zbor Ipavska, ki se je predstavil z novo zborovodkinjo Damjano Vončina. Zbor že dve desetletji združuje pevce različnih koncev Vipavske doline in se uspešno udeležuje pevskih tekmovanj doma in v tujini. Nato je stopil na oder predstavnik Usci in sicer priznani Piccolo Coro Artemia iz Torviscose, ki se poleg številnih tekmovalnih dosežkov lahko ponaša z večkratnim sodelovanjem s pevko Eliso, ki je povabila mlade zboristke k sodelovanju tudi na koncertu v Veronski Areni. Zbor, ki ga vodi Denis Monte, ima raznolik repertoar, a je za to priložnost izbral izbor prikupnih, izvrstnih priredb znanih popevk.

VINTAGE STYLE – Zimzelena moda

V petek, 21. junija 2019, je dosegel svoj višek bogat niz dejavnosti projekta Folklora = vintage fashion, ki si ga je zamislila Tržaška folklorna skupina Stu ledi ob svoji 45. obletnici, ki je potekala leta 2018. Pod pokroviteljstvom in soorganizacijo Občine Repentabor ter Zveze slovenskih kulturnih društev je na Placu v Repnu zaživela modna revija narodnih noš z naslovom Vintage style – Zimzelena moda. program so oblikovali Ženska pevska skupina Stu ledi z muzikanti, te Moški pevski zbor Kraški dom pod vodstvom Vesne Guštin. Večer v režiji Elene Husu je povezovala Tamara Stanese.
V sklopu istega projekta bo od 3. avgusta do 1. septembra 2019 razstava tržaških narodnih noš v Kraški hiši v Repnu.

Koncert skupine Violoncelli itineranti

V sklopu letošnjega Kriškega tedna, ki ga je SKD Vesna priredila v sodelovanju z zahodnokraškim rajonskim svetom in domačo srenjo, je bil v nedeljo, 16. junija 2019 v Sirkovem domu v Križu koncert komorne glasbe in ljudskih pesmi. Nastopili so skupina Violoncelli itineranti (Potujoči violončeli) in Hrušiški fantje iz Hrušice v Brkinih.

Poletje v šklocu

Fotoklub skupina 75 v sodelovanju s KD Briški grič iz Števerjana prireja fotografski natečaj Poletje v šklocu v okviru festivala Slovencev v Italiji Slofest 2019. Pravilnik in prijavnica sta na razpolago na tej spletni povezavi.
Za informacije: info@skupina75.it.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Menu